2019-09-04 06:24:20• hírek • Bede Emőke

Formabontó kezdeményezés: életet mentenének a kajakosok Szatmárnémetiben

Különleges kezdeményezést indított Szatmárnémetiben a Caiac SMile Egyesület és a Vöröskereszt, melynek során a helyi kajakosok elsősegély-nyújtási tanfolyamon fognak részt venni, és ennek köszönhetően azonnal a bajba jutott fürdőzők segítségre tudnak sietni, ha a szükség úgy kívánja.

A Szamos megyénken átkanyargó szakasza sajnos ezen a nyáron is több életet követelt, s ami még ennél is borzasztóbb, az áldozatok között több gyermek is volt. Hogy a hasonló baleseteket megelőzzék, illetve hogy a bajban azonnal segíteni tudjanak, a Caiac SMile Egyesület egy új, formabontó kezdeményezést indított el kedden. A „Járőrök a Szamoson” nevű projektről Ionut Stancovici számolt be a sajtó képviselőinek egy kedd délutáni gyakorlat során.


„Már tavaly megszületett bennünk az ötlet, ám a kezdő lökést az a vízimentő-képzés adta meg, amelyen a Vöröskereszttel közösen részt vettünk idén Giurgiu-ban. Elhatároztuk, hogy állandó felügyeletet alakítunk ki, azaz ha valaki felügyelet nélkül fürdőző gyerekeket lát a Szamos vizében, akkor azonnal értesíthet minket, és egy csapat a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre siet. Hogy megelőzzük a bajt, elbeszélgetünk velük a folyami fürdőzés veszélyeiről, például a hideg víz okozta sokkhatásról vagy az örvényekről, sőt, akár egy elsősegély-gyorstalpalót is tarthatunk nekik” – magyarázta Stancovici. A Caiac SMile kulcsembere emellett azt is kifejtette, hogy a kezdeményezés elsősorban a prevenciót célozza meg, viszont ha kell, akkor is vízre szállnak, ha megtörtént a baj, és emberélet is múlhat a gyors közbelépésen.



Hogy minél hamarabb vízre bocsáthassák a kajakos egységeket, az egyesület jelenleg tárgyalásokat folytat a Közigazgatási Palotában székelő intézményekkel, ugyanis szeretnék elérni, hogy egy kicsi, egy-két kajak és a felszerelések befogadására alkalmas tárolóhelyiséget állíthassanak fel a Szamos-parton, a Golescu és a Decebal híd között. Ennek köszönhetően ugyanis a Caiac SMile közelben tartózkodó tagjai vagy akár a Vöröskereszt önkéntesei pár perc alatt el tudnának indulni a Szamoson a bajba jutottak irányába. Mi több, hétvégén állandó felügyeletet is biztosítanának a folyó szatmári szakaszán.


Rodica Borlan, a Románia Vöröskereszt helyi fiókszervezetének igazgatója kiegészítésként elmondta, tapasztalatai szerint a fiatalok nagyon nyitottak az ilyen jellegű kezdeményezésekre, és ezt már a Giurgiu-ban megrendezésre kerülő tanfolyamok is igazolták, melyeken évről évre egyre többen vesznek részt. Épp ezért a projektben résztvevő felek bíznak abban, hogy a „Járőrök a Szamoson” eredményes kezdeményezés lesz, és sikerül csökkenteni a balesetek számát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: